vitorla
ernyő
sárkány
ballon
ul
motoros

Error: No articles to display

Siklóernyős nyílt nap regisztrációs űrlap

Figyelem! Veszélyes siklóernyős tanfolyamok a kuponos, kuponvilágos, bónuszbrigádos oldalakon!

 Kedves látogató!

  Ezúton szeretnénk véleményünket megosztani Veled a magyarországon egyre jobben elterjedő "kuponos, bónuszbrigádos" siklóernyős tanfolyamokkal kapcsolatosan. Kifejteni és felhívni figyelmeteket ebben a marketingfogásban rejtőző veszélyekről, problémákról.

Bővebben: Figyelem! Veszélyes siklóernyős tanfolyamok a kuponos, kuponvilágos, bónuszbrigádos oldalakon!

Siklóernyős Oktatás

Járni már tudsz, talán úszni is... miért pont REPÜLNI ne tudnál?

A Műegyetemi SE siklóernyős oktatás indít idén is, mint minden tavasszal...

Érdeklődj nálunk!
Winkler Tamás +36 20-9521942
Bereznay Attila +36 20-3563184

Tovább ingyenes nyílt napunkra való jelentkezési lapunk kitöltéséhez!

 

Az oktatás elméleti és gyakorlati részből áll.


Az oktatáshoz MINDEN felszerelést mi biztosítunk (siklóernyő, beülő, rádió, sisak). Amire szükséged van, az réteges öltözék és egy magas-szárú bakancs (egy egyszerű túrabakancs is megteszi).
A képzést a SIRESZ által bejegyzett oktatók tartják, melynek végén a világ minden részén elfogadott okmányt kapsz.
A tavaly márciusban indult tanfolyamosok május közepén már egyedül szelték a levegőt, mára nagy részük megszerezte az első fokozatot, az "A" vizsgát, amivel már önállóan repülhetnek.

Elméleti Oktatás

Az elméleti oktatás az BME tantermében, metróval, autóval könnyen megközelíthető helyen.
Elméleti oktatás témakörei:

  • Aerodinamika (nem kell megijedni, mindent elmagyarázunk!)
  • Felszerelés ismeret
  • Meteorológia
  • Repüléstechnika
  • Egészségügy
  • Szabályzatok

Gyakorlati oktatás

A gyakorlati oktatás a Hármas-határ-hegy ölében található repülőterünkön vagy budapest közeli egyéb helyeken (hogy ne legyen unalmas) történik. Ez körülbelül 6-8 hétvégét fog igénybe venni.
Az elején az ernyőkezelést tanulod meg, a különféle start-technikákat, sík talajon. Ha ezt elsajátítottad, akkor kis emelkedőkön szaladsz le az ernyővel, miközben az ernyőt megpróbálod a fejed felett tartani, majd ha elég ügyes vagy, már el is emel a földtől - siklasz néhány métert. Az emelkedő magasságát fokozatosan emeljük, egyre nagyobbakat siklasz, a végén már szinte repülsz! Ha mindezeket megfelelően begyakoroltad, eljöhet a NAGY NAP: egyedül startolsz egy magas-starthelyről! Ez egy nagyon meghatárózó élmény lesz az életedben, ezt garantálom.

 

Gyakorlatok leírása:


A/1/a gyakorlat: Földi előkészítés

A gyakorlat célja: a növendék sajátítsa el a siklóernyő kiterítését és összecsomagolását, a hevederzet helyes bekötését, a repülés előtti ellenőrzést, a siklóernyő földi mozgatását valamint a kormányzáshoz szükséges mozdulatokat és értelmezze a vezényszavakat.
A végrehajtás módja: az oktató mutassa be az alábbiakban leírt műveleteket, majd kérje számon illetve végeztesse el azokat a növendékekkel. Egyenként valamennyivel végeztesse el a szimulációs próbákat és sulykolja be a vezényszavakat.

 

A/1/b/ gyakorlat: Kötelező szimulációk

A gyakorlat célja: a növendék sajátítsa el a rendellenes helyzetek megoldására rávezető gyakorlatokat.
A végrehajtás módja: egy felfüggesztett beülőben hajtsa végre a beülőbe való beülést, abból kiülést, a testsúlyáthelyezést mindkét irányba, kicsatolt combhevederzetnél a szimulált start utáni visszamászást, a megfordulást az ernyő alatt, a vízreérés előtti teendőket, a mentőernyő kidobását.

A/1/c Gyakorlat: Talajfogási technikák
A gyakorlat célja: a növendék sajátítsa el a hibás földetéréskor alkalmazható tompítási technikákat.
Minimális gyakorlatszám: 10
A végrehajtás módja: Az oktató mutassa be és kérje számon a félvállas bukfencet, valamint a „banán” technikát a biztonságos földetérés érdekében.

A/2 gyakorlat: Felhúzások és futópróbák

A gyakorlat célja: a növendék tanulja meg a kupola felhúzását starthoz, irányítását előremozgáskor, futáskor, legyen képes a start szándékos megszakítására és élénk szélben, vagy erős befúváskor a siklóernyő földön tartására.
Minimális gyakorlatszám: 10
A végrehajtás módja: a növendék a siklóernyő-kupolát előre és háttal-starttal húzza fel olyan helyzetbe, hogy azzal a felszálláshoz szükséges gyorsítást el tudja végezni. Gyakorolja a start közbeni irány és állásszög korrekciókat, illetve a start megszakítását. Futópróbát csak vízszintes terepen, vagy olyan magasságból szabad végeztetni, ahonnan egy-két másodpercnél hosszabb idejű siklásra nincs lehetőség. Az irányító zsinórok a start folyamán a növendék kezében kell legyenek.
A végrehajtás követelménye: a növendék a gyorsítás során érje el a siklósebességet és a fékezés során egy - két másodpercre emelkedjen el.

A/3 Gyakorlat: Talajmenti Siklások
A gyakorlat célja: a növendék sajátítsa el a felszállás műveletét, az iránytartást és a helyes talajfogással történő leszállást.
Minimális felszállási szám: 20
A végrehajtás módja: Az oktató kérje számon a le- és felszállás fázisait, a le- és felszálláskor elkövethető hibákat és a követendő magatartást. A futópróbát a pálya magasabb pontjáról kezdve a növendék a talajtól eltávolodhat.
A végrehajtás követelménye: A növendék a felszállás és leszállás során megfelelő biztonságot mutasson, siklás közben tartsa az irányt, a leszállást helyes test és lábtartással hajtsa végre. Felhúzási, iránytartási hibák esetén a növendékkel az A/2. gyakorlatot ismételtetni kell. Hibás földetérési technika esetén gyakoroltatni kell az A/1. gyakorlatot.

  

                                                    
                                          

 
A/4. Gyakorlat: Fordulózások, gyorsítások, lassítások
A gyakorlat célja: a növendék szerezzen gyakorlatot a szándékos irányváltoztatásokban, a siklóernyő fordulóba vitelében, a gyorsítások és lassítások végrehajtásában.
Minimális felszállási szám: 20.
A végrehajtás módja: a növendék végezzen az oktató utasítására szándékos irányeltéréseket, majd vegye fel a széliránynak megfelelő helyes leszállási irányt. Az irányeltérés maximum 45 fok, így váltott irányeltérés (S-elés) esetén a maximális elfordulás 90 fok.
A végrehajtás követelménye: a növendék önállóan találja meg a fel- és leszállás helyes irányát, S-eléskor optimális fordulósugáron vezesse az ernyőt, gyorsításkor, vagy lassításkor a kupolát ne lengesse be.

  A/5 Gyakorlat: Szoktató repülések
(előfeltétel a sikeres elméleti vizsga!)
A gyakorlat célja: A növendék szokja meg a nagyobb magasságban (legalább 100 méteres szintkülönbségű helyen) történő repülést és szerezzen alapvető tapasztalatokat a behelyezkedés végrehajtását illetően.
Minimális startszám: 10
A végrehajtás módja: Az oktató kérje számon a növendéktől a behelyezkedésre vonatkozó ismereteket. A növendékkel közösen készítsen behelyezkedési tervet, amely a rendkívüli esetekre (például mozgó akadály feltűnése) is tartalmazzon választási lehetőséget. A repülés a lejtőtől távol történjen és a fordulók döntése a 20 fokot ne haladja meg, Maximális elfordulás 180 fok.
A végrehajtás követelménye: A növendék a kitűzött feladatot tervszerűen hajtsa végre, behelyezkedéskor éles fordulókra ne kényszerüljön, a céltól 25 méteren belül érjen földet.

 

 

Alapfokú gyakorlati vizsga (siklóernyős "A" vizsga)
A vizsga célja: A növendék vizsgarepüléssel bizonyítsa alapfokú repüléstechnikai felkészültségét.
A végrehajtás módja: A növendék repülési naplójával jelentkezzen a klub (szakosztály) vezető pilótájánál és vizsgázási szándékát jelentse be. A növendék végezzen oktatója jelenlétében 2-4 felszállást a kezdőpálya tetejéről, vagy csőrlésből, attól függően, hogy az alapfokú képzést hogyan végezte.
A végrehajtás követelményei: A vizsgafeladatokból a vizsgázó legalább kettőben S-eljen. A növendék a felszállásokat önállóan, útmutatás nélkül hajtsa végre, leszálláskor egy 25 m sugarú célkörben szálljon le talpon maradva.
*.