vitorla
ernyő
sárkány
ballon
ul
motoros
Winkler Tamás

Winkler Tamás

2013. szeptember 11., szerda 08:00

Keresztül az országon


Winkler Tamás

...avagy 193 km siklóernyővel.

 

Mindig is szerettem az északnyugati szelet. Általában tiszta időt, jó látótávolságot, nyáron hűvösséget, jó gradienst hoz magával.

Így volt ez 2013. július 23-án, egy keddi napon is.

 

Igazából az egész onnan indult ki, hogy (Turi) Gáborral előző nap beszélgettünk az Élet nagy kérdéseiről. Mitől lesz valami szar és mitől jó... közben szóba került, hogy rég nem repültünk együtt, közben eszembe jutott, hogy FiGyu vasárnap (21-én) jelzésértékűen rákérdezett nálam, hogy "Kedden nem Nyikom a cím?”.


Nézegettem, számolgattam. Valóban jó időnek nézett ki, de Nyikom helyett én Vértesszőlőst láttam jobbnak, így rövid tanácskozás után Gáborral úgy döntöttünk, hogy megyünk Vértesszőlősre.

Másnap korán, nyugis tempóban indultunk, korán le is értünk. A leszálló "parkolójában" álló nagy fa alatt mi voltunk az elsők és egyetlenek. De a lényeg nekünk az volt, hogy valami ráfújt a hegyre, talán kicsit északias, de az nem baj, ha az ember nagyot akar repülni innen. Egy gyors tollászkodás után Gábor megajándékozott egy hevedercsattal és indultunk megmászni a hegyet... és átrepülni az országot.

 

 

 

2012. szeptember 05., szerda 21:42

2012.08.25-31. Serial Cup, Tolmin...

(A reggeli képeket a völgyről én készítettem a többi képet nem én készítettem, hanem az xcontest oldaláról valóak, de mind aznap készültek, ahol beillesztettem őket!)

Néhányan úgy gondoltuk, hogy elkísérjük FiGyut és SörRobit a Tolminban rendezett Serial Cup versenyre. Tekintettel arra, hogy a nevezés is 150€ lett volna és a 2€ helyett a hffa-nak 10.000Ft-ot kellett volna a zsebébe tolni a FAI licencért én úgy döntöttem, hogy nem nevezek. Ezt végül nem bántam meg, de FiGyu és SörRobi versenyizgalmai végett, néhány év kihagyás után megint fellelkesültem a versenyek iránt. Talán jövőre indulok néhányon...

Szóval gyorsan összeállt a csapat és megtelt Ata busza. Adri, Ági, Ata, Karesz, FiGyu, Niki, Krisztián (Niki barátja) és én egy szuper szálláson, SörRobi (és még sok más Magyar) a campingben.

Indulás 25-én hajnali 5-kor. Álmos arcok gyülekeztek a BAH csomópontnál, de gyakorlatilag 3 perc késéssel el is tudtunk indulni. Útközben kifogtunk néhány nagyobb dugót, így elég lassan haladtunk.

Én fél 4-kor startoltam és egy amolyan bemelegítő napot tartottam. 6x átrepültem a Kobala – Müzli völgyet, megrepültem a Krn csúcsát és kitekertem 2600m fölé. Nagyon jó idő volt, kár, hogy ilyen későn értünk ki, de azt hiszem még korábban nem tudtunk volna indulni. Aznap a Kobaláról repültek egy 120km.es hurkot. Az XContest nekem végül 45km-t számolt fel:

http://www.xcontest.org/world/en/flights/detail:Parduc/25.8.2012/13:21

26-án nemes egyszerűséggel esett az eső. Ezt már tudtuk előre, ezért a vizet szeretők szerveztek maguknak raftingot. Én Karesszal őriztem a szállást. Én biztos nem vennék fel egy „olyan” búvárruhát. Rápihentünk a következő napra, ami igen ígéretesnek tűnt.

27-e nemcsak ígéretes volt, hanem egy kimagaslóan jó nap lett! Amióta én Tolminba járok nem sikerült még ilyen jó napot kifognom. Így utólag egy kicsit bánom is, hogy nem használtam ki még jobban a napot, de ne szaladjunk a történetek elébe...

Már reggel látszott, hogy kivételes napra ébredtünk. Szikrázóan kék ég a vastag köd felett! Gyenge szél, hűvös levegő.